Vesti za petak 05/26/2017

Kratke Vesti

Politika

Oficir BIA-e koji je primećen u Sobranju unoći kada su upali demonstranti i izazvali nerede je samo radio svoj posao, izjavio je Ministar inostranih poslova Ivica Dačić. Radnici u fabrici „Goša“ ponovo štrajkuju jer im nije isplaćena suma od 30 000 dinara čiji je rok bio do 25. maja. Danas u 16 sati će se održati novi protest protiv diktature, pod nazivom „Kulturom protiv diktature“.

Na današnji dan

1896. krunisan je poslednji ruski car Nikolaj II Romanov. 1914, Gavrilo Princip je napustio Beograd i započeo svoj put desetodnevni put ka Sarajevu, gde će nešto više od mesec dana kasnije povući oroz i usmrtiti prestolonaslednika Franza Ferdinanda. 1907. je rođen Džon Vejn jedan od najpozatijih kauboja ikada.

 Kultura

Najveće priznanje Knjaževačko-srpskog teatra, statueta „Joakim Vujić“ uručena je našoj poznatoj glumici Renati Ulmanski u Kragujevcu. Na ovogodišnjem Kanskom festivalu, upućene su ovacije prilikom predstavljanja nove sezone serije Tvin Piks (Twin Peaks). Nakon pauze od čak 26 godina, glumačka ekipa se vraća na male ekrane. Večeras u 20:00 sati u Kolarcu nastupiće čuveni svetski pijanista –  Kemal Gekić

Sport

Crveno-beli pobedili Megu u Sremskoj Mitrovici 73:67, a crno-beli Spartak kod kuće (100:80) u 11. kolu Superlige i zadržali čelo tabele. Ženska košarkaška reprezentacija nastavila pripreme za Eurobasket koji će se održati u Češkoj od 16. do 25. juna. Legendarni Frančesko Toti je potvrdio da će u nedelju, 28. maja, odigrati poslednju utakmicu u karijeri. Za glavnog sudiju finala kupa Srbije postavljen je Milorad Mažić. Odbojkaši i odbojkašice zabežili nove pobede u kvalifikacijama za Evropko prvenstvo nad Danskom odnosno Kiprom.

Svet

Libija i Velika Britanija sarađuju zajedno kako bi otkrili mrežu ljudi umešanu u napad koji se desio u Mančesteru u kom je stradao veliki broj ljudi. U Briselu održan samit Natoa, gde je prisustvovala Crna Gora iako je ona zvanična članica tek  od 5.juna.

Zanimljivost

Narodna Banka Srbije je, nakon dobijenog lažnog e-maila u čijem je sadržaju bila faktura za navedene hologramske folije, uplatila iznos od 175 000€.

Vreme

Sunce se provlači kroz oblake ovaj weekend biće super. Max. dnevna 22.

Kursna Lista

.1 EUR = 123.74 RSD 1 USD = 112.157 RSD 1 GBP = 145.479 RSD